Τρίτη 23 Μαΐου 2006

Τι μας κάνει αυτή η ΕΡΤ… (Sportday / Γιώργος Ζαχαριάδης)

Μέρες τώρα διαβάζουμε για «έγκλημα»… τεραστίων διαστάσεων το οποίο διαπράττει η ΕΡΤ Α.Ε. σε βάρος όσων πληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ (περιλαμβάνουν εισφορά για την ΕΡΤ), επειδή έσπευσε να κλείσει συμφωνία με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟ. Έσπευσε να εξασφαλίσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων των δύο καλύτερων ελληνικών ομάδων, έναντι περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Μαθαίνουμε οτι το ίδιο θα κάνει και με άλλες ομάδες, προκειμένου να εξασφαλίσει τα δικαιώματα όσο το δυνατόν περισσοτέρων, ώστε να «ελέγξει» το ελληνικό πρωτάθλημα, στο πλαίσιο της πολιτικής που επιβάλλει την «αναγέννηση» και ουσιαστικά τη δραστηριοποίηση του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ. Και βέβαια, θέλει να στηρίξει τη συνδρομητική της μορφή, που πρόσφατα προέκυψε στις συχνότητες της τηλεόρασης.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τους αγώνες πρωταθλήματος για τις επόμενες δύο περιόδους του Ολυμπιακού έναντι 14 εκατομμυρίων ευρώ. Από κοντά κι ο ΠΑΟ, που θα ανήκει στην ΕΡΤ από τη μεθεπόμενη σεζόν και για δύο χρόνια, έναντι ανάλογου ποσού. Σε αυτά προσθέστε και τους αγώνες του ΟΥΕΦΑ για τον ΠΑΟ και, φυσικά, το Τσάμπιονς Λιγκ (δηλαδή και τους αγώνες του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ), που θα βλέπουμε από τις συχνότητες της κρατικής τηλεόρασης για την επόμενη σεζόν και έχουν «καπαρωθεί» νωρίτερα. Συνολικά, η ΕΡΤ πληρώνει μέχρι το 2009 ένα ποσό της τάξης των 30 εκατομμυρίων για τη συμφωνία με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟ και, επιτέλους, τα χρήματα που όλοι μας πληρώνουμε μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ για την κρατική τηλεόραση πιάνουν τόπο. Κι όλοι έσπευσαν να μιλήσουν για ένα «έγκλημα», όταν γίνεται, επιτέλους, μια σοβαρή κίνηση, προκειμένου να μπει στο παιχνίδι η υποβαθμισμένη κατά τα άλλα ΕΡΤ, που συγκεντρώνει «νούμερα» μόνο με τη Γιουροβίζιον ή τον τελικό του Κυπέλλου ή ορισμένους άλλους αγώνες από το Τσάμπιονς Λιγκ, όπως έγινε τα δύο τελευταία χρόνια.

Μήπως εμείς, οι φορολογούμενοι, όταν η ΕΡΤ εξασφάλισε το Κύπελλο Ελλάδας ή το «κομμάτι» του Τσάμπιονς Λιγκ, πληρώσαμε παραπάνω και δεν το γνωρίζουμε; Οχι βέβαια. Δεν πληρώσαμε παραπάνω. Τα ίδια πληρώνουμε και τα ίδια θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε –όπως φαίνεται, τουλάχιστον- εκτός από τις προβλεπόμενες αυξήσεις που, δυστυχώς, συχνά γίνονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Πού έγκειται το «έγκλημα»; Στο ότι η ΕΡΤ στράφηκε σε Ολυμπιακό και ΠΑΟ; Στο ότι η ΕΡΤ δεν έσπευσε να εξασφαλίσει πρώτα τα δικαιώματα του Αρη, που επανέρχεται στην Α' Εθνική, ή του ΠΑΟΚ ή του Ηρακλή; Γι' αυτό θυμούνται στη Θεσσαλονίκη, αυτές τις μέρες των «περήφανων» ανακοινώσεων της ΕΡΤ, ότι ως φορολογούμενοι πληρώνουμε τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟ από την τσέπη μας, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ; Να δούμε τι θα συμβεί όταν θα φτάσει η ώρα του ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ έχει πουλήσει στο συνδρομητικό μέχρι το 2010. Ωστόσο, το εντυπωσιακό μπάσιμο της ΕΡΤ δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι την Τούμπα, με προσφορές ανάλογες των Ολυμπιακού και ΠΑΟ. Και τότε σίγουρα το «σκάνδαλο» δεν θα πάρει διαστάσεις. Θα είναι μικρό έως και ανύπαρκτο.

Ακόμα και την πόρτα του Αρη χτύπησε η κρατική τηλεόραση και όλα δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση για να εξασφαλίσει το μεγάλο κομμάτι της πίτας. Ο Ηρακλής έχει συμφωνήσει με το συνδρομητικό, αλλά ελέγχεται η συμφωνία, από τη στιγμή που δεν έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Γιώργου Σπανουδάκη. Τη βρήκε ο πρόεδρος του Ηρακλή από τη διοίκηση Χούλη και, έπειτα απ' όσα κατάφερε φέτος η ομάδα του, γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή αποτελεί ελκυστικό προϊόν.

Όπως και να έχει, πάντως, η κατάσταση με την ΕΡΤ, που κάνει παιχνίδι με χρήματα των φορολογούμενων, θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Δεν ακούσαμε ποτέ ή σχεδόν ποτέ για παραγωγές που όχι μόνο δεν απέφεραν έσοδα, αλλά επιβάρυναν ακόμα περισσότερο τα ταμεία της. Αντίθετα, τώρα που γίνεται ουσιαστικά μια επένδυση που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό κέρδος, φωνάζουμε για να… φωνάζουμε. Ένας πρόχειρος υπολογισμός οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι νέες συμφωνίες θα αποφέρουν τεράστια έσοδα από χορηγίες, που έτσι κι αλλιώς συνοδεύουν τις ομάδες και τις διοργανώσεις. Σίγουρα χρήματα, που υπερκαλύπτουν την αρχική συμφωνία με Ολυμπιακό και ΠΑΟ.

ΥΓ.: Για όσους επικαλούνται τις ζημίες που παρουσιάζει η ΕΡΤ σε κάθε της χρήση, να γνωρίζουν ότι δεν προέρχεται από τις αθλητικές της «επενδύσεις», όσο από τις υπόλοιπες δαπανηρές παραγωγές.

2 σχόλια:

Lampas είπε...

Απλά το αναδημοσιεύω για να μην λέμε και ό,τι θέλουμε!!!

εμμανουηλ είπε...

Το έγκλημα έγκειται στο ότι ενώ ο Alpha έδινε 5 εκατομμύρια ευρώ στον Ολυμπικαό για την περίοδο 2006 - 2008, η ΕΡΤ έδωσε 11 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την τιμή πώλησης του τηλεοπτικού χρόνου, η ΕΡΤ δεν θα μπορέσει από διαφημίσεις να έχει κέρδος.

Τα ίδια συνέβησαν και με τον Παναθηναικό. Αγόρασε σε πολύ υψηλή τιμή τα δικαιώματα και δεν θα μπορέσει να έχει κέρδος.

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15005&m=A65&aa=2