Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2007

Ωραίο άρθρο από Ελευθεροτυπία περί showBiz

Η καραφλή τραγουδιάρα

Δεν έκανε τίποτα περισσότερο από ό,τι η Sinead Ο' Connor, η Demi Moore, η Skunk Anansie ή η Sigourney Weaver για τις ανάγκες του Alien. Παρ' όλα αυτά, οι αναφορές στο γουλί της Britney Spears στα παγκόσμια media έπεσαν περισσότερες και από τις τρίχες της στο πάτωμα. Αντέχετε άλλη μία;

Αντέχετε ε; Ας πάρουμε τότε τα πράγματα από την αρχή. Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής μια αγέλη ακριβών αυτοκινήτων σταμάτησε μπροστά στο Esther's Haircutting Studio στην Tarzana της California. Η Britney βγήκε από ένα από αυτά και όρμησε στην πόρτα ακολουθούμενη βεβαίως βεβαίως από ένα τσούρμο σωματοφύλακες και ζήτησε από την Esther Tognozzi να της ξυρίσει το κεφάλι. Αυτή και βέβαια αρνήθηκε (εύκολα θα μπορούσε μετά να φάει μήνυση αν η σταρ ισχυριζόταν πως δεν είχε πλήρη επίγνωση). Οπότε η μικρή-μεγάλη ποπ σταρ πήρε ένα ψαλίδι και έγινε σαν τον Κιμούλη στο «Νοκ άουτ», μπροστά στους φρικαρισμένους φουσκωτούς που μια ζωή φροντίζουν να μην πάθει ούτε τρίχα της. Και μπροστά στους φακούς ενός «κακού» παπαράτσι, ο οποίος έπιασε τον πρώτο αριθμό του λαχείου όταν έτυχε να βάλει στο κάδρο του τη μικρή πορεία των κοτσιδιών της προς το πάτωμα.

Και εγένετο κόλαση. Αναλύσεις και οδυρμός που ούτε η Αννα (η «Μπορώκαικονομάω» ντε) θα έπιανε σε βάθος. Ανησυχία για την ψυχολογική της κατάσταση, προβλέψεις για τη νέα μόδα που θα φαλιρίσει τα κομμωτήρια -καθ' ότι θα πάνε όλες οι πιτσιρίκες να γίνουνε σαν Τούρκοι κανονιέρηδες- και η πάγια εκτίμηση για την ψυχοφθόρα επίδραση της show-biz στο τριχωτό της κεφαλής και στης ψυχής τα τρίσβαθα. Στην άλλη πλευρά του καθρέφτη, η 25χρονη σταρ χαμογελούσε διαλέγοντας περούκες, ικανοποιημένη με την αφέλεια όσων πίστεψαν πως οι καλοπληρωμένοι PRτζήδες της δεν μπορούσαν να της οργανώσουν ένα κούρεμα χωρίς κοινό, αν αυτή τους το ζητούσε.

Από τον Μίκι Μάους...

Αλλά πάλι αυτή η αφέλεια την πήρε από το χέρι και την πέρασε από την ανωνυμία στη διασημότητα. Η Spears ξεκίνησε την καριέρα της το 1993, σαν ένα από τα χαριτωμένα παιδάκια-ποντικάκια του αμερικάνικου «The New Mickey Mouse Club». Πέντε χρόνια αργότερα το αθώο παιδικό προσωπάκι της δεν έδειξε κανένα σημάδι απορίας όταν τα μανατζέρια τής εξήγησαν τη βασική στρατηγική τους. Είχαν έτοιμο «παιδοπόπ» κοινό από τα χρόνια της Disney, αλλά για να ανέβουν οι πωλήσεις έπρεπε να τις ξεντώσουν και στους ενηλίκους. Ετσι, στο video clip του «One More Time» η μικρή Britney προάγεται σε αρχιλολίτα με μια κουστωδία από απλές λολίτες να κοπανιούνται γύρω της ντυμένες σαν hendai γιαπωνέζικες μαθήτριες-φαντασιώσεις, σε κατάσταση «κεραμιδόγατος το Γενάρη». Το κοινό ετσίμπησεν, οι πωλήσεις τσίτωσαν, όλα πρίμα.

Μετά, για να μην ξεφουσκώσουν, άρχισε εκείνο το μεγάλο ζήτημα με την Μπρίτνεϊ να δηλώνει πως δεν θέλει να κάνει σεξ πριν από το γάμο. Εδώ έχουμε ένα σχετικό ρητό που εξηγεί τη σχέση παρθενίας και ΟΣΕ. Στην Αμερική πάλι όχι, οπότε και ξανατσίμπησαν οι πωλήσεις. Φαινόμενο που επαναλήφθηκε ξανά όταν του έκατσε τελικά του Justin Timperlake και ήρθε η Δύση και ηρέμησε, οπότε και μπόρεσε να ασχοληθεί και με άλλα πράγματα όπως τα πυρηνικά όπλα του Ιράκ. Από τότε γίνονταν όλο και πιο «τσιγκολελέτα time» και τα video clip (σε κόντρα με Αγκιλέρες και Σακίρες), όλο και πιο προχωρημένες soft porn υπερπαραγωγές. Αλλά επειδή όπως και να το κάνεις ολόκληρος πόλεμος δεν βγαίνει εύκολα από το πρωτοσέλιδο να μπεις εσύ... Χρειάστηκε να κάτσει να την γλείψει η τσουρόγρια η Madonna, live και επί σκηνής, σε ένα καλοσκηνοθετημένο φιλί, για να ξανακάνει το μπαμ.

Εκτοτε τα πράγματα ζόρισαν. Τον περασμένο μήνα μια αναφορά της Unicef ανέφερε πως στις 16 από τις 17 πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, το ποσοστό των παιδιών που κάνουν σεξ πριν από τα 15 είναι κοντά στο 30%. Αρα δεν ψαρώνουν, δεν πά' να σε φιλήσει και η Μονσερά Καμπαγέ. Και στα 25 με δύο παιδιά και ένα διαζύγιο δεν μπορείς να το παίζεις άλλο υπερλολίτα ή παιδί-θαύμα. Πρέπει να πακεταριστείς ξανά ως σοβαρή και προβληματισμένη που τραβάει ζόρι. Ομως στη χώρα που επέβαλε στο σινεμά όσοι παίζουν ξένους να μιλάνε κανονικά αγγλικά με ξένη προφορά (για να καταλαβαίνει ο μέσος Αμερικανός τι γίνεται) πρέπει όλο αυτό να τους το κάνεις παντομίμα. Και τους το 'κανε. Και το φάγανε. Με μια κίνηση λιγότερο επώδυνη και μόνιμη και από τατουάζ που κάνεις σουρωμένος. Αντε, καλά να 'μαστε, να δούμε και την Καλομοίρα να την κουρεύει ο Αρναούτογλου με την ψιλή live στην TV.


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: