Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2006

Ποδοσφαιρικό Λεξικό

Αμπαλος (ο): Αυτός που δεν έχει καμία επαφή με το άθλημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλύτερα να μασάς τσίχλα!
Βαλές (ο): Αυτός που δεν κόβει την μπάλα ούτε με βαλέ, όπως λένε και στην ξερή.
Βαλσαμίδης (ο): Η άκρως ελληνική λέξη για αυτόν που δεν στρίβει. Η ρίζα της λέξης είναι ο βαλσαμωμένος με την ποντιακή κατάληξη ίδης, λεξικό της μπάλας
Γιώμα (η): Η προσπάθεια για γκολ από ομάδες που δεν έχουν χαφ ικανά να διεισδύσουν και να κάνουν πάσες.
Δεντηβρίσκοβιτς "Σάσα" (ο): Σύνθετη λέξη με την γιουγκοσλάβικη κατάληξη «ιτς». Αυτός που δεν μπορεί να πετύχει την μπάλα με τίποτα, δεν τη βρίσκει στο πέρασμα της.
Δολοφόνος (ο): Είναι αμυντικός της παλιάς εποχής. Η μπάλα ή ο παίκτης!
Εργαλείο (το): Το παιδί για όλες τις δουλειές.
Καρκίνος (ο): Καλός παίκτης, αλλά χωρίς μυαλό! Βασανίζει την μπάλα με ντρίμπλες αλλά τελικά την χάνει και σπέρνει τον πανικό στην ομάδα του και βγάζει στην κόντρα στους αντιπάλους.
Κουλός (ο): Αν και η μπάλα δεν παίζεται με τα χέρια και θα μπορούσε να αναφέρεται σαν «κουτσός», το κουλός αντικατοπτρίζει καλύτερα την πραγματικότητα.
Μυρωδιάς (ο): Βλέπε ακόμα μύρος ή μυρίλοβιτς: Αυτός που νομίζει ότι ξέρει μπάλα, αλλά δεν μυρίζει ούτε το πετσί. Συνήθως κάτι τέτοιοι την κλωτσάνε κιόλας. Αμαρτία.
Μπαρμπαγιώργος (ο): Εχει πολλές ομοιότητες με τον «Σεληνάκατο», τουλάχιστον όμως την πετυχαίνει την μπάλα συνήθως με το κεφάλι. Με τα πόδια την ματώνει.
Ξύλινος (ο): Αυτός που έχει πρόβλημα με τις αρθρώσεις του. Πετυχαίνει την μπάλα μία στις τόσες, όπως ο παίκτης που κρατάει το μπαστούνι του Μπέιζμπολ.
Παλτό (το): Τον αγόρασες καλοκαίρι ή χειμώνα δεν σου έκανε και τον έβαλες στην ντουλάπα
Πλεχτό (το): Το τέρμα
Ποδιά (η): Η ντρίμπλα κάτω από τα πόδια του αντιπάλου, είτε κινούμενος στην ευθεία, είτε κόβοντας την μπάλα συνήθως με το εξωτερικό που λέμε του ποδιού, πάνω στην κίνηση.
Ράουφμαν ή ρουφ (ο): Αυτός που δίνει τους συμπαίκτες του στον προπονητή
Σεληνάκατος (η): Αναφέρεται ως αρσενικό. Αυτός που δεν στρίβει ούτε με υδραυλική υποβοήθηση. Συνήθως ακούγεται για τους αμυντικούς .
Τσουρουκάς (ο): Ο παίκτης που έχει συνήθως κόκκινα μάγουλα από υγεία, τρέχει, μαρκάρει προσπαθεί, αλλά δεν ξέρει!
Υδραυλικός (ο): Ο παίκτης τύπου Χατζηπαναγή, Μαραντόνα και Ζιντάν. Ο παίκτης που δεν χάνει την μπάλα ποτέ από τα πόδια του, που κάνει κοντρόλ με χειρουργική ακρίβεια όταν η μπάλα έρχεται από τον θεό και ντριμπλάρει 1000 άτομα μέσα σε τηλεφωνικό θάλαμο.
Χειρουργείο (το): Ματς το οποίο έληξε με κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα πριν ξεκινήσει. Παλιά το λέγαμε σικέ.